Magia i Miecz dodatki, karty, poszukiwacze, forum, czyli wszystko o grze Magia i Miecz Strona Główna Magia i Miecz dodatki, karty, poszukiwacze, forum, czyli wszystko o grze Magia i Miecz
Ogólnopolskie forum Magii i Miecza oraz innych gier planszowych.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Ruch w krainie
Autor Wiadomość
artkaps 
Losujemy postać

Wysłany: Pon Mar 15, 2010 4:59 pm   Ruch w krainie

Witam wszystkich miłośników MIM. Gram w tę porywającą grę od kilku miesięcy i jestem zachwycony. Do rzeczy jak w temacie: ruch w krainie -jeżeli rozpoczynam grę w krainie zewnętrznej i poruszam się w lewo to kierunku tego ruchu nie zmieniam po każdym rzucie tylko w momencie przejścia do innej krainy -co jest dla mnie oczywiste. pragnąłbym wyjaśnić wątpliwości znajomych siostry którzy to "ustalili czytając instrukcje", że kierunek ruchu określamy przed każdym ruchem czyli raz w lewo raz w prawo -HIHI. Dla mnie lekkie nieporozumienie proszę o wasze opinie.
pozdrawiam Artur

Nemomon 
Inkwizytor
All is dust

Wysłany: Pon Mar 15, 2010 5:05 pm   

Witamy Ciebie!

Znajomi siostry mają rację, najpierw rzucasz kością za ruch, następnie wybierasz, czy poruszysz się w lewo, czy w prawo. Przy okazji każdego rzutu za ruch. Oczywiście, przekraczając Krainy mostem, możesz zmienić kierunek ruchu, ale tylko wtedy.

maczopikczo 
Zawadiaka

Wysłany: Pon Mar 15, 2010 5:21 pm   

Nemomon napisał/a:
Oczywiście, przekraczając Krainy mostem, możesz zmienić kierunek ruchu, ale tylko wtedy.

Tzn. wtedy możesz zmienić kierunek w trakcie ruchu - jeśli np. wyrzuciłeś 5, to możesz iść 3 obszary w prawo, dochodzisz do mostu, przechodzisz do następnej krainy i możesz pozostałe 2 obszary iść w lewo (lub dalej w prawo).

Bodajże tylko w podziemiach jest tak, że nie możesz zmieniać raz obranego kierunku, ale mogę się mylić...

stave 
Inkwizytor
Wielki Tortowy Obżartuch

Wysłany: Pon Mar 15, 2010 5:27 pm   

Cytat:
Bodajże tylko w podziemiach jest tak, że nie możesz zmieniać raz obranego kierunku, ale mogę się mylić...

W Podziemiach idziesz tylko do przodu chyba, że uciekasz albo przegrałeś walkę wtedy do tyłu.
Jedynie jeszcze jaskinia jest zakręcono odnośnie ruchu (gdy twa Moc nie wynosi 6 tylko mniej) ale to jest wyjaśnione także w instrukcji.

Wielka Magia i Miecz - Gigantyczny dodatek autorski

artkaps 
Losujemy postać

Wysłany: Pon Mar 15, 2010 7:30 pm   

Cóż wygląda na to, że to ja jestem w błędzie.Ponowna lektura instrukcji i faktycznie taka interpretacja wydaje się słuszniejsza
Dzięki wielkie -uczymy się całe życie

Artownik 
Rycerz

Wysłany: Pon Mar 15, 2010 8:09 pm   

Ja parę razy grałem dokładnie tak jak Ty to opisałeś i ma to swój urok - gra się robiła nieco trudniejsza i jeszcze bardziej przygodowa. Wcale bym tej opcji tak nie przekreślał. Choć odradzałbym grać tak w TMiMie.
Choć oczywiście jak przedmówcy już powiedzieli zasady gry mówią inaczej.

Odpowiedz do tematu