Magia i Miecz dodatki, karty, poszukiwacze, forum, czyli wszystko o grze Magia i Miecz Strona Główna Magia i Miecz dodatki, karty, poszukiwacze, forum, czyli wszystko o grze Magia i Miecz
Ogólnopolskie forum Magii i Miecza oraz innych gier planszowych.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Nemomon
Nie Kwi 18, 2010 9:44 pm
Grobowiec Tal-Rasha [TMiM] nieukończony ERESTOR
Autor Wiadomość
Erestor 
Filozof

Wysłany: Czw Cze 17, 2010 2:18 pm   

Poczekam jeszcze na Draugnimira bo pewnie jak zwykle jakieś błędy w zapisie mam :P
Jak wszystko zostanie sprawdzone to paczka pojawi się w tym temacie ;)

Draugnimir 
Astropata

Wysłany: Czw Cze 17, 2010 8:35 pm   

Erestor napisał/a:

Poczekam jeszcze na Draugnimira bo pewnie jak zwykle jakieś błędy w zapisie mam :-P

Dziękuję, naprawdę zaszczyconym :-P

A błędów, i owszem, trochę się znalazło:

Instrukcja:
- przy pierwszym myślniku sekcji Zawartość proponuję na samym końcu dopisać "Tal-Rasha" ["22 karty Grobowca Tal-Rasha"], tak dla świętego spokoju, coby nikt nie pomyślał, że może chodzić o Grobowiec z Podziemi ;)
- w pierwszym punkcie sekcji Zasady brakuje przecinka za słowem "Tal-Rasha" ["Aby wejść na do Grobowca Tal-Rasha, należy (...)"]
- proponuję uściślić dokładniej, czym są "wszelkie karty i mechaniki modyfikujące ruch lub umożliwiające teleportację", wymieniając choćby w nawiasie nazwy kilku odpowiadających temu opisowi kart, coby zmniejszyć szanse na pojawienie się wątpliwości
- "nie wynikające" (trzecia linijka drugiego punktu sekcji Zasady) powinno zostać napisane łącznie
- zamiast "Duszy" (pierwsza linijka trzeciego punktu sekcji Zasady) powinno być "Dusz", dla zgodności z nazwą obszaru na planszy
- zamiast "Wszysc" (początek drugiego zdania w drugiej linijce trzeciego punktu sekcji Zasady) powinno być "Wszyscy" ["Wszyscy Poszukiwacze (...)"]
- zamiast "i ich tura" (przełom trzeciej i czwartej linijki trzeciego punktu sekcji Zasady proponuję napisać ", a ich tura" ["(...) zostają przeniesieni na obszar Wejścia do Grobowca Tal-Rasha, a ich tura (...)"]
- zamiast "plansze" (czwarta linijka trzeciego punktu sekcji "Zasady") powinno być "planszę"
- końcówka czwartego punktu sekcji Zasady brzmi jakoś dziwnie, tak jakby samo dodawanie wartości jakiegokolwiek współczynnika do wyniku rzutu ataku było w Talismanie czymś niezwykłym; proponuję więc napisać: "(...) walka odbywa się normalnie - z tą różnicą, że na skuteczność ataku Poszukiwacza składa się wynik rzutu kością oraz suma wartości jego Siły i [pogrubienie sugerowane również w instrukcji] Mocy."
- w sekcji Dodatkowe objaśnienia proponuję wyjaśnić dokładnie, czym jest "obszar Wejścia do Grobowca Tal-Rasha" - coby nie znaleźli się gracze, którzy, sugerując się określeniem "obszar", szukaliby odpowiedniego pola na planszy Grobowca; poza tym, takie znaki zapytania brzydko wyglądają, więc tym bardziej warto czymś tę przestrzeń zapełnić :-P
- "nieodpowiada" (pierwsza linijka drugiego punktu sekcji Alternatywne Zasady) powinno zostać napisane rozłącznie
- w przypadku tej drugiej zasady alternatywnej przydałoby się uściślić jeszcze (o ile znalazłoby się na to jeszcze miejsce po wprowadzeniu wszystkich sugerowanych wcześniej poprawek, z dopiskiem do sekcji 4. na czele), co się dzieje w sytuacji, gdy kolejne Wejście do Grobowca Tal-Rasha zostaje wylosowane, a Grobowiec już znajduje się w grze

Plansza:
- wyrażenie "panuje tu niemożliwa wilgoć" (początek drugiego zdania opisu Komnaty Tal-Rasha) wygląda, moim zdaniem, dziwnie, ale to w sumie szczegół, więc już nie będę się o to dalej czepiał
- brakuje przecinka na końcu drugiej linijki opisu Komnaty Tal-Rasha ["Rzuć kością, aby przekonać się, co cię spotka (...)"]
- na końcu opisu rezultatu 3-4) w opisie Komnaty Tal-Rasha jest zbędny zamykacz nawiasu
- zamiast "Duszy" (opis rezultatu 5-6) w opisie Komnaty Tal-Rasha) powinno być "Dusz", dla zgodności z nazwą obszaru na planszy
- brakuje spacji w wyrażeniu "1kartę" w opise rezultatu 1-2) w opise Posępnego Korytarza
- zamiast "Łączącego" (na początku opisu Kamienia Połączenia Dusz) powinno być "Połączenia", dla zgodności z nazwą obszaru na planszy
- na przełomie trzeciej i czwartej linijki opisu Komnaty Duriela dodałbym określenie "za niego" ["(...) podczas każdego starcia należy wykonywza niego 2 rzuty ataku i wybierać wyższy wynik"], coby nie pozostawiać żadnych wątpliwości
- a skoro o wątpliwościach jest już mowa, nadal brakuje mi wyjaśnienia, co oznacza posiadanie przez Duriela 3 punktów Życia - czy musimy walczyć z nim trzykrotnie? (niby oczywiste, ale może jednak nie dla każdego) A jeśli tak, to czy w ciągu jednej tury, tej samej, w której Poszukiwacz dotarł do Komnaty Duriela? A może w ciągu trzech kolejnych tur? No i, czy Duriel regeneruje w jakikolwiek sposób stracone punkty Życia (tak jak np. Królowa Lodu - gdy nie ma nikogo na Koronie Władzy)? Ostatecznie pokonany zostaje całkowicie wyeliminowany z gry (jak to pierwotne plany zapowiadały) czy też będzie znów czekał w pełni sił na kolejnego Poszukiwacza? ...Wiem, że sporo tego, ale nie sądzę, byś miał mieć problem z miejscem - wystarczy przesunąć wszystko (tj. zarówno opis Komnaty Duriela, jak i Kamienia Połączenia Dusz) do góry i przestrzeń powinna się znaleźć ;)
- niepotrzebne masło maślane (jak mi się wydaje) w postaci "jad trucizny" na końcu czwartej linijki opisu Komnaty Duriela; wystarczy sam "jad" albo sama "trucizna" ;)
- w ogóle to zdanie dotyczące "jadu trucizny" [ :-P ] budzi pewne wątpliwości - bo czy chodzi o każde kolejne starcie z Durielem, czy może o każde kolejne starcie w Grobowcu w ogóle? No i, czy kara -1 do skuteczności jest niezmienna (czyli w pierwszej walce jest normalna, a w każdej kolejnej modyfikator wynosi -1), czy też sukcesywna (czyli w drugiej walce -1, w trzeciej -2 itd.)? Niestety, to kolejne rzeczy, jakie należałoby uściślić

Ponadto, w instrukcji przydałaby się jeszcze wzmianka na temat możliwości ucieczki czy też wycofania się z Grobowca Tal-Rasha (już po pokonaniu Duriela, bo akurat w przypadku starcia z nim zostało to wyjaśnione). Miłym akcentem byłaby również jakaś wstawka klimatyczna, przybliżająca istotę dodatku chcącym cieszyć się dodatkiem a nie znającym otoczki fabularnej Diablo II, coby było wiadomo, "z czym to się je" i kim są Tal-Rash(a) czy Tyrael. ;)
Poza tym, czy 1 karta Wejścia do Grobowca to nie za mało w natłoku około 300 oficjalnych Przygód (i często około drugiego tyle dodrukowanych)? W takiej sytuacji istnieje spore prawdopodobieństwo, że dodatek w ogóle nie zostanie w trakcie gry wykorzystany, a to by było rażące uchybienie drzemiącym w nim pokładom miodności [ :D ]. Proponowałbym więc umieścić przynajmniej 2 karty, z adnotacją, że obie prowadzą na tę samą planszę, że obie zostają zlikwidowane po zawaleniu się Grobowca i że Poszukiwacz wylatujący z Grobowca do Wejścia do Grobowca sam wybiera obszar, na który trafi (jeśli w grze znajdują się aktualnie dwa lub więcej Wejść).
No i jeszcze na sam koniec wzmianka o proponowanych rozwiązaniach alternatywnych - moim zdaniem pomysł z blokadą Zaklęć i Magicznych Przedmiotów jest bardzo dobry (zwłaszcza z tak fajnym fabularnym uzasadnieniem :D ) - raz, że będzie to stanowiło całkiem niezłą (a jednocześnie nieprzegiętą) przeciwwagę dla stosunkowo niskich współczynników Wrogów w Grobowcu, a dwa, że stanie się jeszcze jednym powodem do głębszego zastanowienia nad konfiguracją ekwipunku Poszukiwacza (tak przeze mnie lubianą i charakterystyczną dla hack 'n' slashy) :D

[ Dodano: Czw Cze 17, 2010 8:39 pm ]
A tak swoją drogą, chociaż fanem Diablo nie jestem, coraz poważniej zastanawiam się nad wydrukowaniem sobie tego dodatku w przyszłości - o ile tylko faktycznie zwiększysz szansę na wylosowanie Wejścia do Grobowca z natłoku innych Przygód. Bo grzebanie w stosie w celu znalezienia tej jednej karty i umieszczenia jej na którymś z obszarów przed rozpoczęciem gry jest rozwiązaniem średnio mnie urządzającym :-P ...Chyba żeby mieć dwie karty - jedną osobną, poza talią Przygód, i jedną wtasowaną ;)

glooth 
Ciemny elf

Wysłany: Nie Cze 20, 2010 3:04 pm   

a ja ci dam propozycje, zrób wejście do grobowca Tal-Rasha na polu grobowca w podziemiach ^^
http://gamekeeper.offnet....p?p=60664#60664 <<Tybet
http://gamekeeper.offnet....opic.php?t=3273 <<Pomoc potrzebującym

Erestor 
Filozof

Wysłany: Czw Lip 15, 2010 1:30 am   

No to wszystko już chyba poprawiłem. Poniżej zamieszczam wszystkie elementy dodatku. Jak nie będzie poprawek to wkrótce pojawi się wersja do druku.

Draugnimir 
Astropata

Wysłany: Pon Lip 19, 2010 2:46 pm   

Błędów jest już bardzo niewiele. Najpoważniejszy, jaki wyłapałem, to brakujące "e" w słowie "nie" na karcie Rogatego Oprawcy. Ponadto proponowałbym zaczynać słowo "grobowiec" na kartach wielką literą (przynajmniej w miejscach, w których odnosi się ono do planszy). Zamieniłbym również "Wróg" na początku punktu 5.3 na "istota" (tak na wszelki wypadek). Znalazłoby się też kilka brakujących czy źle wstawionych przecinków, ale nie mają one wielkiego znaczenia dla zrozumiałości tekstu, więc nie będę się już nad nimi rozwodził ;)

Erestor 
Filozof

Wysłany: Pon Lip 19, 2010 2:57 pm   

Słowo grobowiec zostawiłem tak jak jest bo nie widzę powodu, dla którego miałbym pisać go wielką literą. Reszta poprawiona ;)

Draugnimir 
Astropata

Wysłany: Wto Lip 20, 2010 12:10 pm   

Erestor napisał/a:

łowo grobowiec zostawiłem tak jak jest bo nie widzę powodu, dla którego miałbym pisać go wielką literą.

Powód jest taki, że to "grobowiec" odnosi się nie tylko do nazwy planszy, ale również krainy, a te, jak wiadomo, piszemy zawsze wielką literą, np. Kraina Zewnętrzna/Środkowa/Wewnętrzna, Podziemia, Góry. Ale jeśli ta mała litera zostanie, nic złego się nie stanie, i tak każdy będzie raczej wiedział, o co chodzi ;)

set-han 
Niziołek

Wysłany: Sro Lip 21, 2010 10:54 am   

W trakcie przeglądania tematu zauważyłem, że jednym z pomysłów było, aby niepokonani wrogowie nie zostawali na planszy tylko wędrowali na spód stosu kart Grobowca Tal-Rasha.

Czy nie kłóci się to z opisami kart m.in. Rogaty Oprawca ("...Pozostanie tu dopóki jakiś śmiałek go nie pokona.") albo Ognisty Szkielet ("...nie przepuści nikogo, dopóki nie zostanie pokonany.")?

Inne karty to: Mumia, Sługa Baala, Rzezibrzuch.

Draugnimir 
Astropata

Wysłany: Sro Lip 21, 2010 11:15 am   

Na forum taki pomysł być może rzeczywiście się pojawił, ale w ostatecznej wersji instrukcji mowy o niczym takim chyba nie ma, więc i problemu być nie powinno ;)

set-han 
Niziołek

Wysłany: Sro Lip 21, 2010 11:38 am   

Czyli pozostaje problem z położeniem kart na za małych polach ;p

Erestor 
Filozof

Wysłany: Sro Lip 21, 2010 11:41 am   

W sumie to z powodu długiej przerwy zupełnie zapomniałem o tej opcji :P Muszę się jeszcze zastanowić :) Dzięki set-han za przypomnienie ;)

Odpowiedz do tematu