Magia i Miecz dodatki, karty, poszukiwacze, forum, czyli wszystko o grze Magia i Miecz Ogólnopolskie forum Magii i Miecza oraz innych gier planszowych.
Klimat: jakież to było szaleństwo, gdy mając niespełna 9-10 lat można było wędrować po krainie Magii i Miecza wcielając się np. w Elfa i przeżywać rozmaite przygody
Prostota: tu nie zostaje wiele do powiedzenia, ale dodam iż mój 10 letni siostrzeniec (na stałe mieszkający w Niemczech i nie bardzo lubiący czytać po polsku
będąc u mnie ostatnio w odwiedzinach po pierwszej rozgrywce porzucił NDS'a i PC, a w kolejne dni od bladego świtu "męczył" mnie:
Wujek, zagramy w Magię ? - uwierzcie mi bezcenne doświadczenie - czy trzeba czegoś więcej.
To właśnie wg mnie powoduje, iż MiM pozostanie grą nieśmiertelną i ponadczasową,
a już na pewno nie umrze w Nas graczach, o czym już świadczy działalność tego forum i osób je tworzących.
GRYWALNOŚĆ i KLIMAT 2 podstawowe cechy. poza tym swoista prostota, możliwość dodawania kolejnych i kolejnych i kolejnych dodatków rozszerzających świat gry. Pewna dowolność i umowność (co charakteryzuje planszówki w sumie). Mogę wywalić pare kart które mi nie pasują, zmodyfikować zasady, a w zasadzie modyfikować je w nieskończoność. Każda rozgrywka inna, multum poszukiwaczy.
no i swoista 'ponadczasowość'... w MiMa grałem pierwszy raz w wieku hmm 6 lat bodajże, potem była dłuuuuuga przerwa i nagłe 'odkurzenie' tej gry, no i... wciągnęło mnie całkowicie, poza tym dodatki autorskie są świetne (tu przoduje Gieferg). To wszystko powoduje że mamy do czynienia z jedną z najlepszych gier wszechczasów
Pomógł: 1 raz Wiek: 21 Dołączył: 03 Lip 2005 Posty: 1180 Skąd: Kraków
Wysłany: Pią Lip 30, 2010 12:18 pm
Cytat:
Widać się nie czytało moich detektywistycznych dociekań Proporczyki to jakaś ściema. Większość ludzi ze Sfery można wciąż odnaleźć w światku fanów fantastycznych klimatów i na wysokich pozycjach.
Na wysokich pozycjach znaczy się co? Organizują konwenty? Prelekcje? Robią nowe gry?
Prezesa w chyba największym wydawnictwie publikującym książki fantastyczne i wydawcy największego miesięcznika fantastycznego w Polsce. Mowa o Prószyńskim i Ska oraz Nowej Fantastyce. Inni przewijają się wokół nich. Działają więc na rynek literatury fantastycznej, tak jak to robili w PSMF Sfera przed tworzeniem planszówek jako BPiRF Sfera.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum